Mensen worden niet geboren maar gevormd.

Desiderius Erasmus

Waar vind je Erasmus in Rotterdam?

Vandaag de dag zijn overal in Rotterdam herinneringen en eerbetonen aan Erasmus te vinden. Bekend zijn onder andere de Erasmusbrug, het Erasmus MC, het Erasmiaans Gymnasium en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Maar er is meer.

 

Op het Grotekerkplein, naast de Laurenskerk staat het standbeeld van Erasmus van de hand van Hendrick de Keyser. Dit is het oudste standbeeld van Nederland dat geen vorst betreft.

Op de campus van de Erasmus Universiteit is een standbeeld van Erasmus te vinden. Meer over dit standbeeld van Erasmus hier.

 

Naast de Laurenskerk in het centrum van Rotterdam staat sinds 2016 het Erasmus Monument, de markering van het geboortehuis van Erasmus. Het Comité Erasmus had een prijsvraag uitgeschreven om de plek te markeren waar Erasmus op 28 oktober 1466 werd geboren.

Het winnende ontwerp van Diana de Graaf, Maaike Disco en Reinier de Gooijer is een vrijstaande gevel van het geboortehuis met daarop een portret van Erasmus. Het portret van Erasmus en de façade zijn volledig opgebouwd uit kleurige majolicategels. Het te zijn opgebouwd uit door hem geschreven teksten, bijvoorbeeld spreuken uit de ‘Adagia’.

Ontmoet Erasmus

Bezoek in de Bibliotheek Rotterdam de Erasmus Experience. Daar leer je niet alleen de man Erasmus kennen, bezoekers leren ook naar de wereld te kijken zoals hij dat deed. Je leert net zo scherp te blijven denken als hij. Met je polsbandje duiken bezoekers steeds verder in het gedachtegoed van Erasmus—en in hun eigen gedachten. Want uiteindelijk ontdek je vooral hoe je zelf in de wereld staat.

 

In de Bibliotheek Rotterdam bevindt zich ook de Erasmus Collectie, de grootste collectie boeken van en over Erasmus. De verzameling van zo’n 5.000 banden bestaat uit werken van Erasmus zelf, zijn uitgaven van schrijvers uit de Oudheid en een grote hoeveelheid literatuur over Erasmus. Elk woord uit het brein van Erasmus wordt hier bewaard.

 

Je kunt online zoeken in de Erasmuscollectie.

 

De beroemdste Rotterdammer aller tijden is ook te koop.
Bij het Rotterdam Tourist Office (Coolsingel 411) zijn tasjes, mokken, notitieblokjes en koelkastmagneten te koop met de afbeelding van de Rotterdamse humanist. Dit alles ontworpen door visueel ontwerper Job Taks (Hunted). Leuke cadeaus voor toeristen én Rotterdammers!

 

Ook zijn op diverse plekken in de binnenstad bekende citaten en adagia van Erasmus te vinden, bijvoorbeeld in het Centraal Station en op het gebouw van Bibliotheek Rotterdam.

 

Wil je zelf langs wandelen langs alle plekken in Rotterdam die met Erasmus te maken hebben? Dan is er de Erasmuswandeling.