Lof der Zotheidspeld voor Rosanne Hertzberger

Rotterdam 20 oktober 2021

Lof der Zotheidspeld voor Rosanne Hertzberger

Viering verjaardag Erasmus brengt hem heel dichtbij

Het Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam, kent de 11e Lof der Zotheidspeld toe aan wetenschapper en schrijver Rosanne Hertzberger. Als columnist weet Hertzberger een scherpe en kwetsbare opstelling te verzachten met humor. Volgens het Comité Erasmus treedt ze daarmee in de voetsporen van Erasmus. Ze ontvangt de Lof der Zotheidspeld op donderdag 28 oktober, de verjaardag van Erasmus, in de Burgerzaal van het Rotterdams stadhuis.

Ook de winnaar van de 10e Lof der Zotheidspeld, Dick Couvée, ontvangt dan de prijs. Vorig jaar werd de uitreiking uitgesteld vanwege Covid. Couvéé nam vorig jaar afscheid als dominee van de Pauluskerk. Zijn inzet voor daklozen, verslaafden en illegale vluchtelingen wordt gekenmerkt door een uitzonderlijke combinatie van barmhartigheid en waardigheid, aldus het Comité.

Het Comité Erasmus reikt de Lof der Zotheidspeld jaarlijks op de verjaardag van Erasmus uit aan een persoon die zich in de geest van Erasmus heeft ingezet voor de samenleving en een lans heeft gebroken voor tolerantie, onderwijs en satire. 

De uitreiking van de speld vindt plaats tijdens de Erasmusweek, waarin tal activiteiten plaatsvinden die zijn geïnspireerd door het gedachtegoed van de beroemde Rotterdammer. Dit jaar staan naast de uitreiking onder meer op het programma: een Erasmuswandeling, een lunchconcert, een symposium over burgerschapsonderwijs, gastlessen van leerlingen van het Erasmiaans Gymnasium op Rotterdamse basisscholen, de presentatie van het laatste boek in de indrukwekkende serie Brieven van Erasmus waarin zijn complete correspondentie is gepubliceerd, de Human Library en de mogelijkheid echte boeken en brieven uit de privé collectie van Erasmus te bewonderen in de kluis van de Bibliotheek Rotterdam.

Het programma van de Erasmusweek is te vinden op: www.erasmusrotterdam.com