10e Lof der Zotheidspeld voor Dick Couvée

Het Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam, heeft de 10e Lof der Zotheidspeld toegekend aan Dick Couvée, dominee van de Pauluskerk. De uitreiking van de speld die gewoonlijk plaatsvindt op 28 oktober, de verjaardag van Erasmus, is in verband met de Covid-19 maatregelen uitgesteld tot een nader te bepalen datum.

Het werk van Dick Couvée wordt gekenmerkt door een uitzonderlijke combinatie van barmhartigheid en waardigheid. Met een beperkt aantal beroepskrachten en honderden vrijwilligers voorziet de Pauluskerk onder zijn leiding in het centrum van Rotterdam daklozen, drugsverslaafden en illegale vluchtelingen van brood, bad en bed. Terwijl dit hen de gelegenheid geeft tot rust te komen, wordt voor hen een persoonlijk plan ontworpen voor een betere toekomst.

Het Comité Erasmus reikt de Lof der Zotheidspeld jaarlijks uit aan een Rotterdammer die zich in de geest van Erasmus heeft ingezet voor de samenleving en een lans heeft gebroken voor tolerantie, onderwijs en satire. Sinds 2011 hebben de volgende personen de onderscheiding ontvangen:

2011 Gyz la Rivière

2012 Arie van der Krogt

2013 Manuel Kneepkens

2014 Inez Weski

2015 Loes Luca

2016 Henk Oosterling

2017 Carrie Jansen

2018 Hugo Borst

2019 Fidan Ekiz

2020 Dick Couvée