Lof der Zotheidsspeld voor Carrie

Rotterdam, 11 oktober – Sociaal advocaat, columniste en schrijfster Carrie Jansen, kortweg ‘Carrie’, ontvangt dit jaar de Lof der Zotheidsspeld. Het Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam, kent deze onderscheiding jaarlijks toe aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk maakt voor Rotterdam door zich in te zetten in lijn met het gedachtegoed van Erasmus. De uitreiking maakt deel uit van de Erasmusweek (22 oktober t/m 29 oktober), die dit jaar in het teken staat van ‘vrede’.

Op vrijdag 27 oktober, een dag voor de verjaardag van Desiderius Erasmus, wordt in het stadhuis de Lof der Zotheidsspeld uitgereikt aan Carrie.

Volgens het Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam, sluiten de thema’s waar Erasmus over schrijft bijzonder goed aan bij het werk van Carrie. Beiden onderkennen het grote belang van taal, de vrijheid van meningsuiting, de dialoog en de rol van humor, spot en ironie daarbij. Net als Erasmus neemt deze gezichtsbepalende Rotterdamse geen blad voor de mond, vooral als het gaat om zaken die zij ziet als onrecht, uitbuiting of andere misstanden. Ze durft zich – heel Rotterdams – nadrukkelijk uit te spreken.

Maar daar laat Carrie het niet bij. Ze is de personifiëring van het Rotterdamse adagium ‘geen woorden, maar daden’. Net als Erasmus heeft ze een scherp oog voor wat er in de samenleving speelt – en vooral ook wat eraan gedaan kan worden. Haar sociale bewogenheid en bevlogenheid komt naar voren in haar jarenlange inzet voor vrouwen, jongeren, kinderen en sociaal zwakkeren in de samenleving, zoals junks en prostituées. Sinds 2010 doet ze dat ook in haar werk als sociaal advocaat. Een echte voorvechtster, aldus het Comité Erasmus. Eerdere winnaars waren oa Inez Weski, Loes Luca en filosoof Henk Oosterling.

Erasmusweek 2017: ‘Vrede kun je leren’

De uitreiking van de Lof der Zotheidsspeld maakt deel uit van de jaarlijkse Erasmusweek rond de verjaardag van de beroemdste Rotterdammer aller tijden, dit jaar van zondag 22 oktober tot en met zondag 29 oktober. Thema dit jaar is ‘Vrede kun je leren’. Voorafgaand aan de uitreiking geven leerlingen van de Augustinusschool, vreedzame school in het Oude Westen, een toelichting op dit thema. Ook historicus Bastiaan Rijpkema, universitair docent aan de Universiteit van Leiden en New Scientist Wetenschapstalent 2017, gaat op dit thema in.

Op zaterdag 28 oktober is er een lezing door Peter van den Dungen waarin duidelijk wordt dat Erasmus de eerste was die mensen in Europa ‘vrede’ leerde. Van den Dungen was 25 jaar lang algemeen coördinator van het Internationale Netwerk van Vredesmusea. Op diezelfde dag geeft Jan van Koert, expert in geweldloze communicatie en verbonden aan het Centre for Nonviolent Communication, in een interactieve lezing praktijkvoorbeelden over geweldloze communicatie uit het Midden-Oosten en uit kringen van onderwijs, zorg en politie Rotterdam.

Tenslotte is er ter ere van zijn geboortedag een speciale editie van de Human Library in de hal van de Centrale Bibliotheek. In deze Human Library leen je geen boeken, maar mensen. Zo zitten een vluchteling, een ex-crimineel en een transgender klaar om hun verhaal te vertellen. Ook gaan het ‘boek’ en de ‘lener’ met elkaar in gesprek naar aanleiding van een citaat van Erasmus.

College door Herman Pleij

De Erasmusweek is gevuld met een hele reeks andere activiteiten. Zo is er op donderdag 26 oktober een theatercollege door historicus Herman Pleij over ‘De geschiedenis van geluk’, waarbij hij in gesprek gaat met Speld-draagster Carrie over geluk in de stad van Erasmus. Ook is er een concert, vinden er wandelingen en fietstochten plaats en wordt het verhaal verteld achter het beroemde portret van Erasmus door Lucas Cranach uit 1530. Daarnaast is er van 27 t/m 29 oktober het Lof der Zotheid festival door het Huis der Zotheid.

Op 5 november organiseert het Comité Erasmus de Dag van de Dialoog in de Laurenskerk en gebouw De Heuvel, rond het thema ‘Samen’.

Voor het volledige programma, zie erasmusrotterdam.com

Over het Comité Erasmus

Het Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam, zet zich in om Erasmus weer het icoon van Rotterdam te maken. Hij moet weer een boegbeeld worden van zijn geboortestad. Erasmus’ statuur, internationale bekendheid en actuele gedachtegoed verdienen een plaats in het stadsbeeld en de beleving van Rotterdammers, bezoekers en relaties van de stad. Vijftien Rotterdamse instellingen en organisaties werken samen in het Comité. Het Comité wil het gedachtegoed van Erasmus, dat van actuele waarde is voor onze samenleving, bestuderen, verklaren en uitdragen en de merkwaarde van Erasmus (naamsbekendheid, toerisme, internationaal aanzien) benutten in de branding van de stad Rotterdam.