‘Follie’ ‘Stultitia II’ vaart van Bazel naar Rotterdam

Rotterdam, 23 juni 2016 – Naar verwachting op vrijdag 8 juli arriveert de drijvende ‘follie’ ‘Stultitia (Zotheid) II’ in Rotterdam. De tocht over water van het platform met daarop het kunstwerk over Erasmus is een project van de Zwitserse beeldend kunstenaar-architect Florian Graf (1980).

De follie is op vrijdag 1 juli vertrokken uit Bazel en zakt stroomafwaarts de Rijn af naar Rotterdam. Het vaartuig biedt in beide steden plaats aan debatten over ‘samenleven in de 21ste eeuw’. Op dinsdagavond 12 juli vindt het debat in Rotterdam plaats op op de ‘Stultitia II’. Deelnemers zijn rabbijn Awraham Soetendorp, predikant Bert Kuipers, filosoof Liesbeth Levy en Erasmus-kenner Leo Molenaar.

De tocht van de ‘Stultitia II’ verbindt de twee Erasmussteden Rotterdam en Bazel met elkaar. Desiderius Erasmus Roterodamus werd 550 jaar geleden geboren in Rotterdam en overleed op 12 juli 1536 in Bazel, waar hij is begraven in de Munsterkerk. Precies 500 jaar geleden verscheen zijn Latijnse vertaling van het Nieuwe Testament, die hij zelf altijd als zijn belangrijkste werk heeft beschouwd. Dit bijzondere Erasmusjaar wordt in Rotterdam en Bazel gevierd.

Humanum Est

Tolerantie, educatie, wellevendheid en geloof zijn belangrijke thema’s in het werk van de Rotterdamse humanist. De debatten in Rotterdam en Bazel gaan in op de waarde van zijn ideeën voor de huidige samenleving. Wat kunnen we ermee in discussies over Europa, vluchtelingen, immigratie, leven in de grote stad en godsdienstbeleving?

Hierover gaan op dinsdag 12 juli in debat: Awraham Soetendorp, rabbijn; Bert Kuipers, predikant aan de Grote of Sint Laurenskerk; Liesbeth Levy, filosoof en directeur van LOKAAL, centrum voor democratie; en Leo Molenaar, publicist en bestuurslid van het Huis van Erasmus. Het debat wordt geleid door Geert Maarse, bekend van onder meer Studio Erasmus. In Bazel heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aan het debat deelgenomen.

De tocht van de ‘Stultitia II’ van Bazel naar Rotterdam en de debatten ‘Humanum Est’ zijn georganiseerd door het Historisch Museum Bazel in samenwerking met het Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam en het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam en met medewerking van het Maritiem Museum Rotterdam.