2016 als ‘jubeljaar’ rond Erasmus Roterodamus

Rotterdam, 16 januari 2016 – 2016 is een bijzonder jaar als het gaat om Erasmus. Het is niet alleen 550 jaar geleden dat Erasmus in Rotterdam werd geboren, het is ook vijf eeuwen geleden dat hij één van zijn belangrijke werken afrondde: de vertaling van het Nieuwe Testament. Daarnaast bestaat het Erasmus Medisch Centrum dit jaar 50 jaar en de Erasmusbrug 20 jaar. In Rotterdam wordt in 2016 dan ook extra aandacht besteed aan deze wereldwijd invloedrijke persoon.

Er is alle reden om in 2016 extra aandacht te besteden aan deze voor de wereld én Rotterdam invloedrijke persoon: Desiderius Erasmus Roterodamus, zoals hij voluit heet, werd 550 jaar geleden, op 28 oktober 1466, geboren in Rotterdam. Bovendien is het 500 jaar geleden dat de schrijver, filosoof en humanist één van zijn belangrijke werken afrondde: de vertaling van het Nieuwe Testament verscheen in 1516 in het Latijn. Daarnaast bestaat het Erasmus Medisch Centrum dit jaar 50 jaar en is het 20 jaar geleden dat de Erasmusbrug werd geopend.

Een greep uit de activiteiten in Rotterdam tijdens het Erasmusjaar:

  • Tentoonstelling Erasmus in Bibliotheek Rotterdam

Vanaf deze zomer gaat Erasmus leven in de Bibliotheek Rotterdam! Er komt een permanente, interactieve, tweetalige (NL/EN) tentoonstelling rondom Erasmus gericht op een breed publiek. Doel van deze tentoonstelling is mensen te laten beseffen dat Erasmus over henzelf schrijft. In zijn boeken staat namelijk de mens centraal en draait het om de thema’s taal, gedrag en geloof—thema’s die ook in het nieuws van nu dagelijks centraal staan. Via de tentoonstelling wil de Bibliotheek bezoekers door de bril van Erasmus naar henzelf laten kijken. Wat kan hij nu voor jou betekenen? Alles draait dus om de maatschwp-contentelijke waarde van Erasmus. Daarbij speelt de grootste Erasmuscollectie ter wereld, die de Bibliotheek Rotterdam beheert, een prominente rol.

  • Citaten en ‘adagia’

In de binnenstad van Rotterdam komen nieuwe citaten en ‘adagia’ van Erasmus te hangen – in neonletters en in het speciale ‘Erasmus’- lettertype dat in Basel is ontwikkeld, de stad waar hij is in 1536 is gestorven.

  • Serious Game Erasmus

In 2016 ontwikkelt de Bibliotheek Rotterdam in samenwerking met de Willem de Kooning Academie een serious game over Erasmus. Deze game laat spelers op een actieve en speelse manier zelf Erasmus’ gedachtegoed beleven om hen zo te laten beseffen, dat de waarden van Erasmus ook waardevol zijn voor wie nu leeft. Trefwoorden zijn dialoog, evenwicht, kennis en humor rondom de thema’s taal, gedrag en geloof. Deze game zal in twee talen worden gemaakt (NL/EN) en is primair bedoeld voor kinderen van 10 tot 14 jaar.

  • Handelsmissie naar Basel

Er wordt gewerkt aan een handelsmissie van 14-16 juni aan Basel, waar onder andere Havenbedrijf Rotterdam, de Rotterdam Port Promotion Council, Erasmus MC en Rotterdam Partners aan deelnemen. Naast economische onderwerpen en kennisuitwisseling rond onder andere medische thema’s staan ook kunst en cultuur op het programma. Het beoogde bezoek valt tijdens de grote kunstbeurs Air Fair Basel.

  • Verjaardag Erasmusbrug

Rond de Wereldhavendagen (2-4 september 2016) wordt extra stilgestaan bij de 20e verjaardag van de Erasmusbrug.

  • Erasmusweek 2016: waar geloof je in?

De geboortedag van Erasmus, 28 oktober 1466, wordt tijdens de Erasmusweek (23 t/m 29 oktober 2016) gevierd met uiteenlopende activiteiten. Een kleine greep:  de Lof der Zotheidlezing, de uitreiking van de Lof der Zotheidspeld, optredens en rondleidingen door de Erasmuscollectie in de Bibliotheek Rotterdam, veel activiteiten voor kinderen en families, zoals een festival op het Grotekerkplein. Het thema van de Erasmusweek in 2016 is ‘Waar geloof je in?’. 

  • Markering geboortehuis

Op de plek waar Erasmus op 28 oktober 1466 in Rotterdam werd geboren, komt een prachtige markering. Het kunstwerk wordt naar verwachting in het najaar van 2016 onthuld.

Over het Comité Erasmus

Het Comité ‘Erasmus, Icoon van Rotterdam’ zet zich in om Erasmus weer het icoon van Rotterdam te maken. Hij moet weer een boegbeeld worden van zijn geboortestad. Erasmus’ statuur, internationale bekendheid en actuele gedachtegoed verdienen een plaats in het stadsbeeld -Men de beleving van Rotterdammers, bezoekers en relaties van de stad. Vijftien Rotterdamse instellingen en organisaties werken samen in het Comité. Het Comité wil het gedachtegoed van Erasmus, dat van actuele waarde is voor onze samenleving, bestuderen, verklaren en uitdragen en de merkwaarde van Erasmus (naamsbekendheid, toerisme, internationaal aanzien) benutten in de branding van de stad Rotterdam.