Lof der Zotheidspeld voor Loes Luca

Rotterdam, 12 oktober 2015 – De Rotterdamse actrice en comédienne Loes Luca ontvangt dit jaar de Lof der Zotheidspeld van het Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam. Wethouder Adriaan Visser reikt de speld uit tijdens de viering van de verjaardag van Erasmus op woensdag 28 oktober 2015 in de Burgerzaal van het stadhuis. De viering en de uitreiking maken deel uit van een unieke Erasmusweek, van 25 tot en met 31 oktober.  

Jaarlijks wordt op 28 oktober de verjaardag van Erasmus gevierd. Daarbij wordt de Lof der Zotheidspeld uitgereikt aan een Rotterdammer die leeft en werkt in de geest van het gedachtegoed van de bekende humanist en theoloog.

Het Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam heeft dit jaar voor Loes Luca gekozen vanwege haar duidelijk Rotterdamse roots. Haar oeuvre omvat veel producties met een expliciet of impliciet educatief karakter, waarin wellevendheid in relatie tot de harde realiteit een rode draad is. Humor en relativering zijn stijlvormen die ze hanteert om menselijke waarden naar voren te brengen. Hiermee treedt ze in de voetsporen van Desiderius Erasmus. De afgelopen jaren heeft Loes Luca verder meegewerkt aan het herpositioneren van het Havenziekenhuis Rotterdam, een oer-Rotterdams instituut dat een warme ontvangst en menselijke omgang tot een van zijn kernwaarden heeft benoemd. Loes Luca is niet alleen een toegankelijke en warme persoonlijkheid, ze is als actrice veelzijdig in vele theaterproducties en televisieprogramma’s.

De Lof der Zotheidspeld en de daarbij behorende Pierre Bayle cheque wordt door wethouder Adriaan Visser (Binnenstad, Organisatie, Sport & Financiën) aan Loes Luca uitgereikt. Eerdere winnaars waren advocaat Inez Weski, kunstenaar Gyz de la Rivière, stadsminstreel Arie van der Krogt en kunstenaar en politicus Manuel Kneepkens.

Erasmusweek

De viering van de verjaardag op 28 oktober in het stadhuis en de uitreiking van de Speld maken deel uit van een speciale Erasmusweek. Van zondag 25 oktober tot en met zaterdag 31 oktober staat een reeks evenementen in het teken van Erasmus. Zo treedt op woensdagavond 28 oktober Jordi Savall & ensembles op in de Laurenskerk onder het motto ‘Erasmus was/is hier’, een avond met muziek en theater over het leven van Erasmus, met in de hoofdrollen: Loes Luca, Peter Blok en Reinout Bussemaker.

Daarnaast krijgt de Rotterdammer op diverse plekken in de binnenstad spreuken van Erasmus te zien. Op gebouwen en in metrostations komen afbeeldingen van bekende uitspraken van de filosoof.